İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ‘Sultangazi İETT Garajı’ açılış töreninde konuştu. İmamoğlu, “Özellikle, 2019-2023 yılları arasında ulaşım noktasında, yoğunluk ve trafikle ilgili endekslerde çok önemli bir seviye yükselmesi yaşadığımızı uluslararası ölçüm kriter ve kurumlarının yaptığı ölçümlerde, ulaşım yoğunluğunda ne yazık ki en ön sıralardayken şimdi bu yoğunluğu ciddi anlamda hafifletmiş ve ciddi yol almış durumdayız. 34’üncü sıraya kadar gerilemiş durumdayız, bu iyi bir şey. Tabi bu ivme devam etmeli” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sultangazi’de yapılan İETT Sultangazi Garajı’nın açılış törenine katıldı. Yaklaşık 64 dönümlük alana sahip olan tesis 400 otobüs park kapasitesine sahip. Garajda ayrıca otobüs bakım-onarım ve akaryakıt dolum alanları gibi bölümler de yer alıyor. Açılış töreninde konuşan İmamoğlu, “Ulaşım elbette bizim en önemli konularımızdan bir tanesi. Ulaşıma çözüm bulmak, ulaşımla ilgili konforu en üst seviyeye taşımak bizim önemli sorumluluklarımızdan bir tanesi. Tabi, bu sorunu doğru, akılcı ve aynı zamanda sürdürülebilir ulaşım politikalarıyla çözüme kavuşturabiliriz. Geçtiğimiz 5 yılda, bu konuda çok kıymetli adımlar attık ama İstanbul’un bu konuda atılacak çok adımı olduğunu da biliyoruz. Bu bakımdan hizmetlerimize projelerimize ve temel atma törenlerimizle birlikte açılış törenlerimizde yolumuza devam ediyoruz. Şunu ifade edeyim, tabi yaptığımız tüm bu olumlu adımlar gün geçtikçe, zaman ilerledikçe çok daha etkin bir biçimde hayatımıza pozitif şekilde yansıyacak. Ancak, şimdiden ifade edeyim. Özellikle, 2019-2023 yılları arasında ulaşım noktasında, yoğunluk ve trafikle ilgili endekslerde çok önemli bir seviye yükselmesi yaşadığımızı uluslararası ölçüm kriter ve kurumlarının yaptığı ölçümlerde ulaşım yoğunluğunda ne yazık ki en ön sıralardayken şimdi bu yoğunluğu ciddi anlamda hafifletmiş ve ciddi yol almış durumdayız. 34’üncü sıraya kadar gerilemiş durumdayız, bu iyi bir şey. Tabi bu ivme devam etmeli, iyileşme hızlanarak devam etmeli” diye konuştu.
“İBB OLARAK ULAŞIMI AYDA 2 MİLYAR LİRA ÜZERİNDE DESTEKLER HALE GELMİŞ DURUMDAYIZ”
İmamoğlu, “Özellikle otobüs taşımacılığında, otobüs yolcu taşımacılığında, çok büyük bir kurumsal ve bütçesel fedakarlık içerisindedir kurumumuz. Artan maliyetler; özellikle yolcu birim gelirinin, yani bilet fiyatlarının geçmişte ulaşım maliyetlerinin neredeyse yüzde 65’ini karşıladığı dönemlerden bugün artık yüzde 30’lara kadar gerilemiş seviyededir. Biz artık kurum olarak, İBB olarak ulaşımı ayda 2 milyar lira üzerinde destekler hale gelmiş durumdayız. Burada tabi çok artan maliyetler, vatandaşlarımızın geçim sıkıntısı ve özellikle hayat pahalılığı noktasında kurum olarak bizlerin bu yükü vatandaşların sırtına bindirmemek, maksimum düzeyde özellikle fiyatları aşağıda tutma gayretiyle toplu taşımada özellikle otobüs taşımacılığında büyük bir sübvansiyonu karşılar hale geldik” şeklinde konuştu.
“GERİ DÖNÜŞ ALAMADIK”
İmamoğlu, “Özellikle, akaryakıt fiyatlarındaki artış, yedek parça ve diğer hizmetlerin çok yüksek artışlara ulaşması en büyük etken. Bakınız birçok yerde söyledim, araç alımında bir kısım vergilerden muaf olunması. Toplu taşıma büyük şehirlerde çok büyük bir hizmettir. O bakımdan bazı vergilerden muaf olması, bazı noktalarda KDV’den ÖTV’ye muaf olması. Örneğin akaryakıtta KDV’den muaf olması İstanbul gibi büyük kentlerde gerçekten toplumsal yaşam açısından, hele hele bugünkü ekonomik kriz ortamında çok değerli bir adım olacağını merkezi idareye defalarca dile getirdim ama bu noktada bir geri dönüş alamadık. Yani bugün aslında ekonominin insanlarımızın sırtına yüklediği büyük yükün, büyük bir bölümünü yerel yönetimler üzerinden bizler üstleniyoruz ki vatandaşımızı bu ekonomik sıkıntı, yüksek enflasyon, artan maliyetler, geçim sıkıntısı daha fazla vatandaşımızı üzmesin diye” ifadelerini kullandı.